Arbeidsconflict

Spanningen op het werk of zelfs verzuim door een conflict?

Wanneer arbeidsmediation?

Arbeidsmediation wordt ingezet bij alle soorten samenwerkingsconflicten. Dit kan zijn tussen werkgever en werknemer, maar ook bij collega’s onderling. 


Een gespannen werksfeer of verstoorde werkrelatie kan leiden tot verzuim. Om dat te voorkomen kan mediation preventief worden ingezet. Een blijvende verbetering van de onderlinge communicatie is vaak het gevolg. Ook wanneer een geschil of onenigheid dreigt uit te monden in een juridische procedure, wordt vaak mediation ingezet om efficiënt tot een oplossing te komen.


Wanneer een medewerker zich ziek heeft gemeld en er naast de medische beperking sprake is van een arbeidsconflict, dan adviseert een ARBO arts mediation. (werkwijze STECR)

In het geval dat er geen sprake is van medische beperkingen, maar enkel een arbeidsgeschil, wordt mediation aangeraden om te voorkomen dat de situatieve arbeidsongeschiktheid een langdurig proces word.

Soms is de voorzetting van arbeidsrelatie niet meer mogelijk. Dan kan gekozen worden voor een exit-mediation. Dit is een begeleid onderhandelingsproces tussen werkgever en werknemer over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Een exit-mediation voorkomt een tijdrovende en kostbare ontslagprocedure bij de kantonrechter waarvan de uitslag onvoorspelbaar is. 

Bespaar tijd en geld

Arbeidsmediation is sneller en goedkoper dan procederen of het laten doorlopen van een ziekteverzuim.

Verbeterde communicatie

Er is een blijvende verbetering in de communicatie, waardoor beide partijen de reeds opgebouwde werkrelatie in de toekomst goed kunnen voortzetten of goed kunnen afsluiten. 

Duurzame oplossingen

Er komt een oplossing die voor beide partijen gunstig is. In het geval van een juridische procedure bepaalt een rechter de uitkomst. 

Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven. Een arbeidsconflict of verstoorde arbeidsrelatie is dan ook ingrijpend voor alle betrokkenen. 

Het vinden van een oplossing waarin beide partijen zich kunnen vinden en weer met vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken is dan ook essentieel. 

Samen zoeken naar een oplossing lijkt echter niet altijd hetgeen waar partijen aan denken als er sprake is van een arbeidsconflict. 
In bijna alle gevallen waarbij mediation wordt ingezet is er sprake van verbetering van de communicatie en kan vastgelopen communicatie worden omgezet in overleg. 

Arbeidsmediation bestaat uit een (of meerdere) gesprekken waarin partijen, onder begeleiding van een onafhankelijke mediator, tot de kern van het conflict doordringen.  Vervolgens wordt gezamenlijk gewerkt naar een oplossing. 

In veel gevallen is dit een maatwerk oplossing waarin rekening wordt gehouden met de belangen van beide partijen. 

Exit mediation

Wat is een exit mediation?

Tijdens deze vorm van mediation worden afspraken gemaakt over de voorwaarden die van toepassing zijn op de beëindiging van het contract. Voorwaarden die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. 
Een exit mediation wordt ingezet wanneer werkgever en werknemer geen oplossing mogelijk achten en hun arbeidsrelatie willen beëindigen. 

Niet elk exitgesprek leidt tot beëindiging van de relatie

Soms is het moeilijk voor te stellen voor partijen, dat voortzetting van een arbeidsrelatie mogelijk is, zeker als er sprake is van een excessief of langdurig conflict. In eerste instantie kiest men dan voor een exit mediation. In sommige gevallen blijkt dat de verbetering van de communicatie en de verheldering van standpunten tot zoveel wederzijds begrip en vertrouwen leidt dat werkgever en werknemer besluiten om de arbeidsrelatie toch voort te zetten. 

Ook in dit geval kunnen er, met behulp van de mediator, afspraken gemaakt worden onder welke voorwaarden dit gebeurt.

Waarom RedFox?

Bij arbeidsmediation draait het vaak om verstoringen in de communicatie.

Verder is het belangrijk dat er naast de sociaal-emotionele kant ook ruimte is voor de relevante economische en juridische aspecten. 


Door regelmatige bijscholing en het actief zijn in dit specialisme is de mediator op de hoogte van zaken als opzeggingen, ontbinding van contracten, eventuele ontslag- en transitievergoedingen, WW rechten, opzegtermijnen, opzegverboden en concurrentiebedingen. 

Afspraken die gemaakt worden binnen de arbeidsmediation voldoen dan ook aan de wettelijke kaders.

Benieuwd wat mediation voor jullie kan betekenen?


Tijdens een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek kijken we of het 'klikt' en bespreken we de mogelijkheden.

Share by: