Afgezien van de kennis en professionaliteit die een mediator hoort te bieden, is het belangrijk om het juiste gevoel bij iemand te hebben.
Deze persoon zal jou, maar ook de andere partij, begeleiden en daar heb je een basisvertrouwen voor nodig.
Tijdens het kennismakingsgesprek legt de mediator het proces uit en kun je ervaren of het 'klikt'.
Mediation is er voor iedereen die graag een oplossing wil voor een conflictsituatie of op een goede manier de beëindiging van hun huwelijk/partnerschap wil regelen.
Mediation is alleen mogelijk als beide partijen open staan voor deze manier van conflictbemiddeling.
Betrokken en met de nodige empathie, dat is hoe Susette zichzelf als mediator omschrijft.
“Conflicten hebben de nare eigenschap om bij mensen het slechtste in elkaar en de situatie te laten zien. Bij mediation leert men het probleem vanuit een ander perspectief te bekijken om echt tot de kern van het probleem te komen."
Een aantal jaar geleden kwam Susette in aanraking met mediation vanuit haar rol als HR Business Partner. De manier van conflictbemiddeling sprak haar persoonlijk erg aan en ze besloot zich hier verder in te verdiepen.
Naast haar studie psychologie, volgde ze de opleiding tot mediator en maakte de stap om als mediator verder te gaan. “Binnen een conflict zitten zoveel elementen die niet te vangen zijn in louter juridische of sociaal-emotionele aspecten. Juist de ruimte welke mediation biedt op alle vlakken; juridisch, financieel én emotioneel, maakt mediation zo krachtig."
Susette wordt omschreven als prettige procesbegeleider, met oog voor detail en een flinke dosis doortastendheid. ‘Ik vind het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen en weten waar ze aan toe zijn. Ik geef graag ruimte, en ook van duidelijkheid met de nodige efficiëntie.”
Zelfbeschikking, de kernwaarde van mediation, ziet zij als de ultieme vorm van vrijheid om te kunnen bepalen waar iemand naartoe wil.
“De kracht van en het voordeel van het heft in eigen hand hebben is rijkdom. Het moment waarop ik zie dat partijen zelf weer aan het roer staan, daar doe ik het voor!”
Als kind van gescheiden ouders leerde zij vanuit eigen ervaring wat een scheiding voor een kind kan betekenen en wat de waarde is van het luisteren naar elkaar en naar de kinderen.
Susette is jarenlang werkzaam geweest in de jeugdzorg als begeleider van kinderen met ernstige gedragsproblematiek.
“De effecten van vechtscheidingen en/of gebrekkige communicatie tussen ouders waren hier uitermate goed zichtbaar. In mediation handel ik vanuit deze ervaring, om zo de belangen van kinderen optimaal te behartigen.”
Naast haar werk in de jeugdzorg is Susette verschillende jaren actief geweest in commerciële organisaties als (HR)manager en HR business partner. “Binnen deze functies ben ik in aanraking gekomen met arbeidsconflicten, het ontstaan, de gevolgen ervan én wat mediation in deze kan betekenen.” Zij pleit er dan ook voor om mediation al vroegtijdig in te schakelen bij een arbeidsconflict, zodat de gevolgen voor iedereen beperkt blijven.
Naast haar werk als mediator, werkte zij als vrijwilliger bij de organisatie Buurtbemiddeling DAS (Deurne, Asten, Someren). Daar begeleide zij buurtbewoners om conflictsituaties met de buren bespreekbaar te maken en samen te werken aan een prettiger leefklimaat.
“Thuis is je veilige haven, waar je op je gemak moet zijn en tot rust moet kunnen komen. Een ruzie met de buren veegt dit zo van tafel en kan al snel uitlopen in een ware vete. Als bemiddelaar laat je mensen inzien dat zij zelf de sleutel hebben tot de oplossing en help je beide buren om de communicatie weer op gang te krijgen, zodat ze samen kunnen werken aan een fijn thuis voor ieder.”
In mediation maak je samen afspraken waar je allebei mee verder kunt. De mediator begeleidt jullie hierin, informeert waar nodig, houdt balans in gesprekken en bewaakt de voorgang van het proces, zonder oordeel en zonder belang.
De mediator is onpartijdig, dat wil zeggen dat de mediator er is voor jullie allebei.
Als procesbegeleider zorgt de mediator ervoor dat ieder zijn of haar verhaal kan doen en helpt de vastgelopen communicatie tussen partijen weer op gang te brengen.
De mediator bevordert de zelfbeschikking van beide partijen om samen tot een toekomstbestendige oplossing te komen. Door zoeken naar oplossingen te stimuleren, kritische vragen te stellen.
Het is dan ook niet verrassend dat afspraken die partijen zelf hebben gemaakt in mediation, veel beter nageleefd worden dan regelingen die door een rechter zijn opgelegd.
Tijdens een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek kijken we of het 'klikt' en bespreken we de mogelijkheden.