Je hebt besloten om uit elkaar te gaan.
Dit zal voor veel kinderen niet altijd als een verrassing komen en toch zet het moment waarop kinderen horen dat hun ouders gaan scheiden hun hele leven op zijn kop.
Belangrijk om even bewust stil te staan bij de manier waarop je het hen vertelt. Het zogenaamde paraplugesprek. Veel ouders beschrijven dit gesprek als een van de moeilijkste momenten uit hun leven.
Wanneer in het proces doe je dit? Wat vertel je ze, maar ook waar doe je dit?
De boodschap dat jullie uit elkaar gaan wil je in ieder geval samen brengen. Dit geeft de kind(eren) meteen het signaal dat jullie als partners wel uit elkaar gaan, maar nog wel gezamenlijk beslissingen nemen en voor hen blijven zorgen. Wat je de kinderen precies vertelt is afhankelijk van de leeftijd die jullie kind heeft.
De mediator heeft veel tips en ervaring in de aanpak van een paraplugesprek.
Wil je advies over hoe je dit gesprek aanpakt? Neem gerust contact met me op!
Bij een scheiding met minderjarige kinderen is het in bijna alle gevallen verplicht om naast het echtscheidingsconvenant een ouderschapsplan op te stellen.
Een ouderschapsplan bestaat uit verschillende onderdelen waarin jullie o.a. de afspraken vastleggen omtrent de zorg- en omgangsregeling, hoe jullie informatie uitwisselen, hoe de kosten verdeeld zijn en hoe belangrijke beslissingen genomen gaan worden.
Tijdens de mediation wordt alles doorgenomen en leggen jullie de basis voor hoe jullie in de toekomst de samenwerking als ouders gaan voortzetten, terwijl het partnerschap ophoudt.
Dit geeft een hoop houvast voor jullie als ouders, maar indirect ook voor de kinderen.
Het ouderschapsplan is van kracht totdat het kind 18 jaar is.
De kinderen hebben ook een stem in de afspraken en zij worden, afhankelijk van de leeftijd, op passende wijze betrokken hierbij. Voor kinderen is het belangrijk dat er naar hen wordt geluisterd, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze een van beide ouders tekort doen.
Als ouders kunnen jullie samen afstemmen hoe je hun wensen en behoeftes meeneemt, maar de mediator kan hier ook een rol in spelen bijvoorbeeld door middel van kindgesprekken.
Elk kind, ongeacht de leeftijd, heeft het recht om gehoord te worden en zijn mening te geven. Uiteraard wordt een kind van 2 jaar anders betrokken bij een scheiding dan een kind van 11 jaar.
Een kindgesprek kan onderdeel uitmaken van de mediation.
Het is een informeel gesprek om de behoeftes en de wensen vanuit het kind naar voren te krijgen. De mediator gaat op een neutrale en kindvriendelijke plek in gesprek met het kind, of soms met meerdere kinderen tegelijk.
Op een passende manier wordt er aangesloten op de leeftijd wat communicatie betreft en ook de gespreksduur sluit hierop aan.
Omdat een mediator beide ouders vertegenwoordigt, geeft dit het kind meteen een basisgevoel van onpartijdigheid. Dit zorgt ervoor dat ze vrijuit kunnen spreken. Daarnaast is een kindgesprek vertrouwelijk. De informatie zal ook alleen maar gedeeld worden met de ouders, mits het kind dit wil.
De leeftijd waarop een kind een gesprek kan hebben met een mediator is ongeveer vanaf 6 jaar.
Een belangrijk onderdeel van een scheiding zijn de kosten van de kinderen. In het ouderschapsplan wordt vastgelegd wat deze kosten zijn en wie welk deel daarvan betaalt.
De richtlijnen hiervoor zijn vastgesteld en vormen samen met jullie inkomens, zorg- en omgangsregeling en jullie draagkracht, de basis om de hoogte van de alimentatie vast te stellen.
Als ouders ben je verplicht om je kind te voorzien in de levensbehoeftes. De alimentatieplicht duurt tot het kind 21 jaar wordt, of eerder als het kind geheel financieel zelfstandig is.
Een alimentatieberekening kan ook gemaakt worden, zonder dat hier een mediation traject voor nodig is. Neem contact op voor de mogelijkheden.
Het gevoel hebben dat je moet kiezen, of het niet kunnen uiten van (positieve) gevoelens over de ene ouder bij de andere.
Het zijn soms kleine elementen die er al voor kunnen zorgen dat een kind in de spagaat terecht komt.
Tijdens de mediation, maar ook nog daarna is er ruime aandacht voor wat je als ouders kunt doen om de gevolgen van een scheiding bij je kind te beperken.
Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een scheiding en elk jaar worden er 86.000 thuiswonende kinderen geconfronteerd met alles wat hierbij komt kijken.
De periode dat ouders besluiten om te gaan scheiden tot aan het moment dat alles is afgerond is intens, voor kinderen maar ook voor ouders. Het is dan ook helemaal niet gek dat veel ouders voelen dat zij minder mogelijkheid hebben om het ouderschap in te vullen.
Juist in deze periode is het goed om je eens te verplaatsen in je kind. Villa Pinedo is een stichting die kinderen met gescheiden ouders een (digitale) plek biedt waarop ze antwoorden, steun en aandacht krijgen.
Ook als ouders kun je via deze stichting informatie krijgen over een scheiding met kinderen, met name over hun behoeftes en hoe jij als ouder hier zo goed mogelijk op in kan spelen.
Tijdens een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek kijken we of het 'klikt' en bespreken we de mogelijkheden.