Blog Layout

5 dingen die je wilt weten over: Kinderalimentatie

Susette Hendriks • 10 oktober 2021
In bijna alle gevallen van een scheiding met minderjarige kinderen is er sprake van kinderalimentatie. Deze financiële post zorgt, zeker in het begin van een scheiding, bij veel mensen voor onrust omdat de kosten nog niet volledig inzichtelijk zijn. Tijd voor wat duidelijkheid.
Lees hier je alvast 5 dingen (in een notendop) die je zeker wilt weten over kinderalimentatie. 

Hoe lang moet je kinderalimentatie betalen?
De kinderalimentatieplicht duurt tot een kind 21 jaar wordt of stopt eerder als je kind (vanaf 18 jaar) financieel zelfstandig is.
 

Let op! Bij een behoeftig kind, bijvoorbeeld een kind met handicap, blijft de onderhoudsplicht bestaan, ook na de 21 jaar. 
Verder dienen ouders die daartoe financieel in staat zijn, hun kinderen ouder dan 21 jaar, de gelegenheid te geven om hun studie binnen een redelijke termijn af te ronden.


Hoe wordt de hoogte van kinderalimentatie vastgesteld?

Bij de berekening van de kinderalimentatie wordt onder andere gekeken naar:

- De financiële behoefte van de kinderen. Hoeveel hebben de kinderen nodig? De basis hiervan is de levenstandaard van het kind voor de scheiding.


- De draagkracht van de ouders. Hoeveel kunnen jullie als ouders betalen van de behoefte?
 Inkomen en levensonderhoud bepalen hoeveel dit zal zijn. Uitgangspunt is dus dat de hoogte van de kinderalimentatie ‘te dragen’ is voor ouders.


Wat wordt er betaald van de kinderalimentatie?
Alimentatie is opgebouwd uit verblijfskosten, verblijfsoverstijgende kosten en eventueel buitengewone kosten. 
Als ouders mag je afwijkende afspraken maken over de zaken die betaald worden van de alimentatie, mits dit niet in het nadeel is van het kind.

Tip! Om discussies achteraf te voorkomen is het aan te raden om in een ouderschapsplan vast te leggen welke kosten er bijvoorbeeld onder de verblijfsoverstijgende kosten vallen. 

De verblijfskosten zijn de kosten die je als ouder hebt als het kind bij jou is.
Verblijfsoverstijgende kosten zijn de kosten voor jullie kind ongeacht waar het verblijft.

Naast de dagelijkse kosten zijn er ook
bijzondere kosten die van toepassing kunnen zijn. Bijvoorbeeld als je kind een bril of beugel nodig heeft. Ook aanvullende studiekosten, topsport of standaard hogere ziektekosten kunnen hieronder vallen.

Tip! Ook al is er nu geen sprake van buitengewone kosten, praat met elkaar over bij welke omstandigheden óf bedragen jullie dit wel van toepassing vinden en neem dit op in het ouderschapsplan.
 
Wat is zorgkorting?

Dit is een 'korting' op het te betalen alimentatiebedrag omdat de alimentatieplichtige ouder zelf kosten maakt als het kind bij hem of haar verblijft. (de verblijfskosten) Omdat deze kosten deel uitmaken van de eigen huishouding, worden deze in mindering gebracht op het te betalen bedrag aan de verzorgende ouder. Hoe hoog de zorgkorting is hangt af van het aantal dagen dat het kind bij de ander ouder verblijft. 
Hoe meer jullie de zorg verdelen, hoe meer kosten beide ouders zelf maken en hoe hoger de zorgkorting is.
 

Wie betaalt de alimentatie aan wie?

De ouder die het meeste zorgt voor het kind (of kinderen) draagt hiermee de hoogte kosten, de andere ouder betaald aan de hoofdverzorgende ouder de kinderalimentatie. Ook bij een gelijke zorgverdeling (co-ouderschap) en een verschil in inkomen is er vaak sprake van kinderalimentatie. De ouder met het hoogste inkomen betaald dan een bijdrage aan de andere ouder.


Wanneer een kind 18 jaar is heeft het recht om de alimentatie zelf te ontvangen. Hoe en of je hierin mee gaat hangt natuurlijk af van de situatie en de afspraken hierover worden vaak opgenomen in het ouderschapsplan. 

Tip! Betrek oudere (16+) kinderen in de financiële afspraken rondom de kinderalimentatie en bepaal welke omstandigheden leiden tot het wel of niet betalen van de alimentatie aan het kind zelf.


Wil je een professionele berekening van de kinderalimentatie, heb je aanvullende vragen of wil je advies? Neem gerust contact met me op, ik help jullie graag verder. 


 


Neem direct contact op

Mijn tips?

Maak je zelf alvast een online berekening?
Neem de uitkomst als indicatie, niet als vast gegeven.

Een online berekening geeft globaal weer wat de kosten gaan zijn. Een professionele berekening houdt met veel meer zaken rekening die kunnen zorgen voor een hogere of lagere uitkomst.

 

   

   

   

   

 

Laat je informeren door een professional.
Alimentatieberekeningen zijn altijd maatwerk, dat wil zeggen dat iedere situatie een andere uitkomst kan hebben.
Een professional zorgt voor een juiste berekening en een volledige uitleg over alles waar je rekening mee houdt. Nu én in de toekomst.
   

 

 

 

hulp nodig bij kinderalimentatie?

Heb je behoefte aan een professionele berekening? Heb je vragen of wil je advies? Laat het me weten, ik help jullie graag verder

Artikel delen?

Nieuws

door Susette Hendriks, RedFox mediation 29 april 2021
Tips voor het handelen bij een (dreigend) samenwerkingsprobleem
door Susette Hendriks, RedFox Mediation 28 april 2021
Mediation, te mooi om waar te zijn?
Share by: